Riistatuulen kennel

Kasvatustyötä metsämiehille
 
Koti      Tjälskogens Kilotta

Tjäskogens Kilotta (ER48595/07 ja ruotsalainen nro AS40446/2007)

 

Kilotta on meillä kutsumanimeltään LOTTA. Lotta löysi meille tiensä meidän hyvällä onnellamme. Halusimme valkoisen koiramme kaveriksi toisen hirvikoiran, koska emme valkoisesta saaneet jalostuskoiraa. Niinpä päätimme kokeilla hälleforsinkoiraa, josta olimme hieman olleet kiinnostuneita jo Nettaa laittaessamme. Saimme tietää Pellon korkeudella rajan takana olevasta hälleforsilaisesta ja pääsimme myös katsomaan tätä narttua. Teimme varauksen tulevaan pentueeseen, mutta emme tietenkään sieltä pentua saaneet. Liisan sisko asuu Vilhelminassa ja hänen kuultuaan, että meistä ei tullut häleforssareita, hän lupasi kysellä sieltä päin. Ja oli niin hyvä tuuri, että siellä oli pentue syntynyt jo vähän aiemmin ja vaikka kaikki oli varattu, isäntä lupasi yhden ’epävarman’ varauksen meille. Ja näin toukokuussa 2007 meistä tulikin hälleforssareita.

 

Ensimmäisenä syksynään Lotta osoitti jo kiinnostusta hirviin, mutta en uskaltanut sitä vielä päästää tositoimiin, koska pidin sitä vielä hieman kömpelönä. Toisena syksynään hirviä kaadettiin kaksi hyviin haukkuihin. Ja kaatojen painopiste olikin vain hyvät haukut. Ja kolmantena syksynä eli 2009 hirviä kaadettiin Lotalle neljä, vaikka syksy oli vaikea karkeiden kelien vuoksi. Haukkuja oli kyllä paljon, mutta haukulle ei päässyt kelin vuoksi. Kolmanteen syksyyn mahtui myös epäily lyhyestä karhutyöskentelystä. V 2009 Lotta haukkui koetuloksen AVO2 ja toisessa kokeessa maasto oli hirvetön, kokeiden piti jatkua 2010, mutta Lottaapa ei kiinostaneet hirvet pätkääkään sen ollessa tiineenä.

 

Hirvityöskentelyssä Lotan hakulenkit ulottuvat n. kilometriin, haukkutyöskentely alkaa rauhallisesti ja Lotta pysyy hirvestä reilun kymmenen metrin päässä. Se tekee oma-aloitteisen yhteydenoton havaittuaan isännän tulleen haukulle. Mikäli hirvi karkkoaa, seuraamiset ulottuivat syksyllä 2009 yli kolmen kilometrin ja sen jälkeen koira tulee ottamaan yhteyden isäntään, että jatketaanko. Kaadolla Lotalla ei ole pienimpiäkään omistamisen tarpeita, se ei myöskään revi kaadettua hirveä, vaan käy rauhallisesti odottamaan mahdollisia herkkupaloja.

 

Lotta on osoittautunut erinomaiseksi niin hirvityösketelyltään, luonteeltaan kuin ulkomuodoltaankin (3 x SERT). Sen vuoksi se olisi ollut oikeutettu jatkamaan sukua, mutta ilmeisesti kohdussa asui ärhäkkä herpes-virus, jonka vuoksi alkaneet sikiöt jatkuvasti abortoituivat.
 
Lotta kantoi 2010 syksyllä astutuksen jälkeen 1 pentua, joka jouduttiin keisarinleikkauksella poistamaan, eikä sekään jäänyt henkiin. Eläinlääkärin suositus oli yrittää heti seuraavaan kiimaan uutta pentuetta. Näin myös yritettiin, mutta toukokuussa synnytysaikaan jouduimme toteamaan sen taas tyhjäksi. Yritystä jatkettiin keväällä 2012. Mutta Lotta ei tullut kantavaksi ja nyt on sitten tehty päätös lopettaa yritykset poistattamalla kohtu ja munasarjat, jotta Lotta saa keskittyä hirvien käsittelyyn juoksujen kiusaamatta.
 
Olemme kuitenkin niin mieltyneitä rotuun, että tulemme yrittämään uuden hälleforsinkoiran saamista heti kun mahdollista, vaikka muutamaan vuoteen varsinaista tarvetta ei olekaan.